Ishalka och barfota

Gästrikland fick gott och väl fyra decimeter snö. En knapp vecka senare är det plusgrader och vattentäckta isgator exakt överallt... Det är inte mysigt för någon tror jag!
I vilket fall som helst så får jag mycket frågor om hur det faktiskt fungerar att hålla aktiv barfotahäst, framförallt denna årstid. Och jag tänkte ta och reda ut det något!
Ofta när du talar med barfotafantaster så menar dessa att en häst med friska hovar klarar halkan bra. Det är ju tyvärr litet mer komplicerat än så... Så att säga att hästen "klarar halka bra med friska barfotahovar" är lite pretantiöst. För det första är det ytterst individuellt, beroende av rörelsemönster och hovform, arbetsform samt vana. Dessutom är "halka" ett väldigt brett ord.
 
Mina erfarenheter
Julia har inga ultimata barfotahovar. Mycket p.g.a. hur hon ser ut i övrigt. Hon har en kronisk bockhov, sliter snett i bak på grund utav den benställning hon har, samt att hon varit skodd länge och ätit mycket socker. Däremot har hon nästintill alltid gått på lösdrift, fått bra grovfoder och motionerats mycket. Därmed håller det hela ihop ändå och hon klarar att tränas helt barfota på grusvägar utan problem.
Men hur klarar hon halkan då? Det beror då självklart på vilken "halka" vi talar om... Snö i alla former går utmärkt! Men när det blir såpass packat att det blir polerat, då är det inte någon idé att försöka köra barfota längre. För det är mycket det det hänger på: Vi kör.
 
Aktivitet
När hästen drar så lägger den tyngden i bröstan och skjuter ifrån. För att bromsa sätter den baken under sig och trycker mot bakselen. Båda dessa kräver grepp! Att chansa är inte gott nog när det kommer till detta... Jag vill absolut inte ha en häst som halkar omkull förspänd. Därför så kör jag faktiskt i broddade boots som förebyggande. Det kanske är halkfritt på stallplanen och hagen, men jag kan omöjligt veta om det döljer sig en isfläck under snön någonstans längs de två mil jag planerar att köra.
För ridning är det säkerligen annorlunda. Men då jag (självfallet) inte rider mina egna hästar, och inte andras heller för den delen, så har jag ingen erfarenhet på det planet. Spontant känner jag att jag inte skulle våga sitta upp på en pålle alls under halka... Säkerligen mycket för att jag inte skulle sitta upp ens under bästa tänkbara förhållanden.
 
Åtgärder och skoningar
Din häst förtjänar bra grepp. Vissa väljer att sko och brodda under eventuella isiga perioder, andra använder broddade hovboots, någon annan låter hästen vila och grusar hagen.
Skoning
Väljer du att sko så kan du underlätta för hästen genom att välja skor som limmas fast (välj ett griftfritt lim) och att fylla hovens undersida. Nu är det så att hovens undersida svettas och egentligen är det ingen toppenidé att täppa till. Men det handlar om komromisser när det kommer till "permanent-skoning"... Giftfritt lim är skonsammare än söm i de flesta fall. Att fylla undersidans hålrum föstör möjligheten för hoven att andas, men det ger rätt stöd och lämnar inte hoven hängandes på hovväggarna. Bäst vid lim-/spikskor är om du kan välja ett flexibelt syntetmaterial istället för metall. Metaller är för stumma för att flexa med ballarnas individuella rörlighet vid ojämn mark. Det innebär att hovleden får böjas i sidled istället, vilket den inte är gjord för.
 
Hovboots
Hovboots är ett alternativ som kan fungera kanon eller inte alls. Vissa menar att de är svåra att få att sitta bra. Det tror jag beror mer på anpassning efter hoven, snarare än hovbootsen i sig. Idag finns många märken modeller och lösningar.
Alla hovboots är inte broddningsbara. För att boots ska fungera bra att brodda så måste de ha en något rejälare sula, både vad gäller tjocklek och material. Modeller som går att brodda eller har permanenta broddar (märks med *) är:
  • Samtliga Easyboots
  • Shings vinter*
  • Samtliga Cavallo
  • Equine Fusion All Terrain
Det finns olika sorters broddar till hovboots. Genomgående brodd är broddar skruvas fast i ett fäste som borrats fast i bootsen. Dessa har en platta på insidan av sulan, i vilken det sitter en bult som går genom sulan. I bulten som sticker ut på undersidan skruvas de speciella broddarna i. En annan modell är Quick studs (säljs via bl.a. Easyboot, men är exakt samma sak som Bestgrip-broddarna. De senare säljs för betydligt förmånligare pris, samt finns att köpa extremt förmånligt vid stora leveranser). Risken med genomgående brodd är att de ger punkttryck i hästens sula.
Jag använder Easyboot Traditional och broddar dessa med Quick studs (dessa är små, men ger jättebra grepp). Jag rekommenderar alltid iläggssulor till hovboots, allra helst om du brukar brodd.
 
I hagen
Oavsett om du väljer att sko med brodd eller bootsa hästen så kan det vara en god idé att ta åtgärder mot halkan i hagen. Vissa använder sand, andra grus. Jag har också hört att det går bra att strö spån i gångar och runt foder-/vattenplatser. Tänk på att inte använda något med salt i, då det förstör markerna och kan indirekt orsaka sandkolik (hästarna går gärna och slickar på den saltade sanden).