Veganism och hästsport

"Veganism är ett levnadssätt där en person avstår från exploatering av djur i den mån möjligt och praktiskt. /.../  Likaså avstår veganer ofta från konsumtion av tjänster där djur utnyttjas, till exempel besök på djurparker, cirkus som handhar djur, rodeos och tjurfäktning." - Wikipedia
 
Jag är vegetarian. Ändå skulle jag för de flesta klassas som vegan. Detta beror på ett litet, men ytterst avgörande, missförstånd kring begrepp.
Veganism är alltså precis det som jag citerar från Wikipedia ovan: En person som tar avstånd från all exploatering av djur. Detta varesig det gäller underhållning, mat, kläder eller kosmetik. I Sverige har vi istället oftast glömt bort den sanna föklaringen bakom vegetarianism och veganism. Det vi i dagligt tal kallar en vegeterian är någon som inte äter kött, men äter ägg och mjölkprodukter. De behöver inte ta avstånd från samtliga sammanhang där djur nyttjas. Men faktum är att detta är en ovo-lakto vegetarian och en (utifrån begreppens mening) sann vegetarian äter inget animaliskt!
Veganen är alltså en vegetarian som inte heller exploaterar djur. Ovo-lakto vegetarianen äter ägg och mjölk, men inte kött. Vegetarianen äter inga djurprodukter.
Jag kallar mig alltså vegan. Det är helt enkelt enklast så. Skillnad görs inte på ovo-lakto vegetarianer och vegetarianer. Och i och med att jag inte förtär några djurprodukter alls så blir det lättare att säga vegan. Jag vill ju inte av misstag serveras produkter jag inte vill äta.
Men sanningen är den: Kan en verkligen vara en sann vegan och ha hästar som livsstil? Veganism är som sagt en livsstil som frånsäger sig all exploatering av djur, och hästsport är, hur mycket vi än försöker försköna det, just exploatering av andra levande varelser. Jag anser att det inte går att vara korrekt vegan och hästmänniska. Så kanske är det på sin plats att vi börjar använda begreppen korrekt? Slutar likställa ovo-laktisar med vegetarianer?
 
Risnudlar med tofu, svamp, paprika, spenat och purjo. En klar favorit!
 
Något som kommit att bli alltmer nyttjat är begreppen "vego" och "veggis/veggisar". Detta samlingsnamn för personer som är vegetarian eller vegan i någon form är för mig alldeles ypperligt. Det tillåter mig säga precis vad jag är, utan att behöva förklara så mycket. "Jag är veggis. Jag äter inget från djur." Lätt som en plätt!
Vad gäller nyttjandet av djur för egen vinning sen... Jag anser att alla djurägare är djurägare av eget intresse. Alltså för egen vinning. Antalet kattägande veganer är otroligt stort. Och jag anser definitivt att en gör köttätande djur ont genom att ha dem i sitt hem och mata dem med sädeslag. Men det är ju en tolkningsfråga! Jag har hästar som jag försöker behandla med största möjliga respekt - håller dem i lösdrift så de får komma och gå som de vill, ger de mat som tillåter dem äta så stor del av dygnet som de är gjorda för, ger dem många flockkamrater, slår inget järn under deras hovar och försöker alltid vara följsam vid all hantering. Det lär knappast vara värre att kalla sig vegan och hålla häst på mitt vis, än det är att kalla sig vegan och äga katt som en matar med vete och soja. 
Hur är det bland mina följare: Är ni veggisar? Hur ställer ni er till hästsport och veganism?
---
Anågende hästar och veganism:
Djurens Rätt är en organitation som är starkt pro-vego. De promotar en djurproduktsfri vardag med hjälp av guider till god vegomat och vego-godkända produkter. Djurens Rätt har som bekant också en hästgrupp. Denna blir starkt attackerad av hästfolk från alla grenar. Gruppen ifrågasätter nyttjandet av hästar för spel (galopp och trav), men också nyttjandet av hästar för pengar allmänt. De menar att med pengar kommer begär och fula vägar till seger. Jag är helt med på deras tankar: Djur hamnar i kläm pga pengar och ära. Människor blir blinda för hur deras hästar faktiskt mår under sitt arbete. Sedan är jag själv ärligt talat ungefär lika dåligt insatt i Djurens Rätts faktiska mål inom hästnäringen, som de människor som är totalt anti deras rörelse. Antagligen för att jag nöjer mig med att faktiskt hantera mina egna hästar med respekt och känsla, samt låta dem ha en åsikt i vårt arbete tillsammans. Som jag förstått det utifrån de diskussioner jag läst på Djurens Rätt Hästgrupps Facebook-sida så är de inne på just det: Hästen ska ha rätten att uttrycka sig. De är pro-bettlöst och pro-skolöst. De verkar gilla metoder såsom positiv förstärkning (och jo, det har bevisats vara det mest effektiva för att få glädje i arbetet).
Så jag vet inte, hur vi än vänder och vrider på det, hur en som veggis ska kunna ställa sig till just veganism och hästhållning. Rent tekniskt sett så går det uppenbarligen inte ihop. Jag tror dock att gråzonerna är så många att det blir svårt att faktiskt sätta gränser.
 
 
 
#1 - - Ida klausner:

Jag äter mycket vegetariskt och försöker tänka att köttet är ett tillbehör, men finns mycket mer att lära om det gröna. Äter oftast kött från egna gården/skogen men köper fisk, då ekologiskt. Tycker det är okej att äta kött om man vet att de har levt bra och slaktats på ett bra sätt utan stress och rädsla vilket de gör här. Detta med cirkus osv som du skrev om har jag varit emot sedan barnsben. Jag var det där barnet på cirkus som tyckte synd om alla djur.

Svar: jag blir alltid glad när jag hör om personer som försöker äta så vego det bara går! ~ Varje vegetarisk måltid är något!
marooie.blogg.se

#2 - - Klara Forsström:

Jag tycker att det blir överdrivet när extrema veganer påstår att det är djurplågeri att ha djur. Visserligen kanske dom flesta veganer inte har nån direkt kontakt med djur om dom anser att det är fel att ha sällskapsdjur så deras kunskap är väldigt liten? Eller så ser dom mest den traditionella djurhållningen (bland alla djur) och då förstår jag att man tycker att det är djurplågeri, det tycker ju även jag, t.ex. köttproduktion, tävlingshästar som rycks i munnen och står på box hela dagarna, hundar som tränas med översittarmetoder, kaniner som lever i burar där dom knappt kan röra sig osv. Men det finns ju även vettiga djurmänniskor. Om vi säger att alla skulle sluta ha sällskapsdjur och bara låta dom vara så tror jag faktiskt att många skulle må dåligt av att inte få aktiveras med sin människa. Om djuret aldrig upplevt tex att bli hopptränad så vet den ju inte vad den missar, men om jag tar Kadi som ett exempel så blir ju han skitsur på mig när jag inte hittar på något med honom regelbundet. Då får jag verkligen veta att jag lever med tjuvnyp så fort han kommer åt mig, sen går han som en klocka bara han får på sig selen tex och vi tömkör en stund.

Svar: Ja, jag är också av tanken att det går att förena hästar och god djurhållning. Grejen är att det försvåras av en mängd saker: yta, foder, flock, grupptryck. Har en tillräckligt med utrymme, tillgång till ett näringsrikt, bra foder, samt en trevlig flock, då faller det tyvärr ofta fortfarande på att "grupptrycket" pressar till mindre lämplig hästhantering. Därför tror jag extra mycket på att onge sig med människor en vill vara som! Förebilder, om en så vill. Samt alltid välja tränare och träningsform efter vad hästen själv verkar finna behagligt. Och då menar jag såklart uppriktigt behagligt, inte vår mycket fria tolkning av hästens känslor.
marooie.blogg.se