Julias preferenser

De senaste sex åren har jag kört Julia bettlöst. I majriteten av dessa år varvat med bett. Varför? För det första så är det krav på bett för travtävlan, och på den tiden gick mina intressen absolut först, även om jag så långt det bara gick försökte anpassa val av bett efter Julia. Observera att jag tävlade en hel del semibettlöst, även "tjuvkopplat" så att allt tryck hamnade i grimman... Hehe! Men nog om det! För i och med mitt förra inlägg tycker jag att det är på sin plats att berätta lite om Julias åsikter kring bett och bettlöst!
Julia var ingen häst som sprang och gapade, även om det otvivligen hände att hon gjorde det; alltid p.g.a. handen i kombination med bettvalet. Hon visade dock tydligt missnöje om bettet inte var i hennes tycke. Alltså var Julia, kort och gott, en häst som "fungerade på bett". Varför då göra sig problemet? Alla hästar har mer eller mindre ingen plats för bett. Mindre hästar har ännu svårare. Anledningen att jag började välja bort bett var helt enkelt för att Julia trivdes BÄTTRE i bettlöst än med bett! Alltså var det inte Julias direkta hat gentemot bett som drev mig, utan snarare hennes lättnad över att slippa det.
Som jag nämnde var Julia sådan som gillade vissa bett och ogillade andra. När det kommer till bettlöst ser det istället ut som så att hon gillar allt jag testat hittills! Jag kan välja och vraka utifrån effekten jag vill åt, och hon ogillar aldrig något. Hårde händer gillar hon självfallet inte, oavsett bett eller bettlöst. Uttrycken för smärta och obehag ökar dock markant vid användande av bett.
Julias preferens: Bettlöst.
Anledningar att välja bettlöst: Julias preferenser.
Anledningar att välja bort tävlan: Julias preferenser.
Så enkelt var och är det för mig att välja bettlöst över bett! Ingen tävlan kan idag få mig att tänja på Julias gränser. Det är utövarna som sätter måttet, och en dag hoppas jag att tävlingsförbunden lika rakryggat som jag faktiskt kan stå upp för hästens bästa, såsom de utger sig för att göra.