I händelse av behov: Bryt paus - INKÖRNiNG

Lovisa (känd från Urhästen) frågar mycket om inkörning (alltså verkligen jätte, jättemycket). När hon frågade Klara om just inkörning så kom det upp många punkter som även jag ville svara på! Så jag tog mig friheten att lite snabbt bryta min pågående bloggpaus och svara på dem.

 

Hur introducerade du selen?

Hästen får först själv undersöka den. Sedan tas selen och stryks mot hästens sidor. När hästen (oftast på en gång om den är mycket grundhanterad) är bekväm med denna behandling så börjar jag lägga allt på plats. Ett plus är om hästen är bekväm med att du fladdrar och sveper med selen, för då blir det inte lika dramatiskt när den sedan ser den röra sig. OBS! Alla mina hästar har varit totalt orädda för selen. Men jag har ändå varit noga med att ta promenader med selens alla olika delar på.

Tidsåtgång

Allt som oftast tar det inte mer än en vecka att vänja sig med selen, både hur den känns stillastående och i rörelse. Alla mina har förstått selen och inte brytt sig alls om den efter tre korta tillfällen i den. Innan dess händer det att de vänder sig och sniffar, reagerar när det tar i någonstans.

 

Hur använder du tömmar, pisk, avstånd, säkerhet?

Tömmar & pisk

Tömmarna används som kontakt och för att rikta huvudet. De hanteras med korrekt grepp som tillåter mig att snabbt korta och länga efter behov, blir änden för lång samlar jag upp ”snutten” i näven eller över armen! Eftersom jag vill ha kontakt med hästen genom tömmen vill jag inte att den ska användas att fladdras med. Numer sker all min drivning genom pisk och röst. Upplever det som mindre förvirrande för alla hästar jag kör. Pisken används då både för att förtydliga rösthjälperna (tex val av galopp) och för att styra kropp och ända.

Säkerhet

Jag vill ha så gott utrymme att jag hinner undan om hästen slår bakut eller kastar sig bakåt. Ungefär 1,5 meter snett bakom på stor A-ponny/B-ponny.

Hjälm vid behov (alltid vid körning med vagn). Väst är jag slarvig med. Större chans att en spark tar i bröstet än där hjälmen skyddar… Men ett slag mot bröstet är väl sällan lika förödande.

Utöver det: Ha någon med dig när du introducerar svåra eller läskiga saker. Ha ALLTID mobilen redo! ~

 

Hur har du lärt in de olika kommadon som du använder (för halt, gångarter)?

Allt har introducerats i vardagen, i lek och bus, när jag leder från hagen. De flesta hästar svarar med att trava bredvid en när en börjar springa. Lägger sedan kommando och vips! Så sitter det ganska snabbt! Halt och sidorförflyttningar är samma sak. Allt sker genom det hästen bjuder till! Ibland gäller det att inse snabbt att hästar reagerar olika. Ingen mening att sitta och smacka till en vägg som inte fattar vad som menas.

Tidsåtgång

Fortgående hela tiden skulle jag säga. Men alla hästar som kommit till mig har ändå förstått samtliga röstkommandon bra efter några timmars aktivt arbete med dem.

 

Hur mycket tömkörde du innan du satte på vagnen?

Med Julia blev det kanske fem gånger totalt innan vagnen åkte på. Där hade jag en häst som ganska snabbt visade sig ovillig att samarbeta.

Sväljis tömkördes sporadiskt under ett års tid (kanske två gånger i månaden) utöver våra enkla promenader med sele och utan, för att sedan komma igång någon gång i veckan under 2-3 månader.

 

 

 

Vad bedömde du att hästen ska kunna innan du anser att den är "redo" för vagnen?

Som min mamma säger: ”Start, stopp och svänga.”

Mer behövs ju egentligen inte! Allt finslip är just finslip. Inkörd är hästen när den på ett tryggt sätt accepterar vagnen (kan gå nära den när de dras och kan låtsasdra den genom att gå mellan skaklarna när medhjälpare och/eller kusk drar) och kan de önskvärda gångarterna utan ledare. Sedan börjar ju skolningen eller tillkörningen! Och den fortgår ju många år.

 

Har du släpat? Hur mycket?

 Ja och nej. Jag har släpat allt från feta traktorkättingar till lastpallar och vidare till däck bakom mig. Men jag anser inte sådana saker höra hemma fastspända (i draglinor) bakom en oinkörd häst... Det är nog mest för att jag alltid ser det värsta framför mig när det kommer till slappa draglinor och studsiga föremål (hej och hå, utslagna tänder och ännu räddare häst som får däck i röven).

I vardagen har jag tekniskt sett dragit i flera månader. Varje dag när jag släpade hem vatten och hö i skottkärran så hakade hästen på på sidan.

Hur många gånger drog hästen vagnen innan du satt i och körde?

Sväljis drog vagnen tre gånger (om jag inte missminner mig) innan jag satt på kuskbocken. För mig är det säkrare från vagnen än från backen med vagn förspänd. Så jag vill gärna fort upp i vagnen bara hästen visat sig bekväm!

#1 - - Ingrid:

Hej jag undrar hur du gör/tränar för att få hästen trygg i vagnen? Jag har en ponny som gör det du säger går bredvid och mellan skaklar men jag känner att han gör det för att jag ber honom inte för att han är bekväm. Då fegar jag och vågar inte gå vidare.